La facilitació visual incorpora de forma conscient el llenguatge visual al treball amb grups de persones, aportant claredat, cohesió i ajudant a sostenir l’atenció. Fent servir dibuixos i esquemes molt senzills, ordenen la tasca comuna, ja sigui una conversa d’una sessió o un procés que duri mesos, i la fan molt més accessible i inclusiva. La força de les imatges és molt poderosa.
I és que molt abans d’escriure, ja dibuixàvem; les il·lustracions més antigues que els primers humans ens deixaren a les cavernes daten de fa 43.900 anys, mentre que les primeres paraules són de l’Edat de Bronze, fa uns 6.000 anys.
El passat mes de febrer, varem organitzar conjuntament amb les persones d’Almadeco (grup de facilitadores de Menorca) un seminari sobre facilitació visual impartit per Sergi Barrientos. Va ser una experiència d’aprenentatge preciosa. Un exemple del poder de les imatges: ja el primer dia, en molt poca estona, les participants varem passar de ser desconegudes a compartir i contrastar les nostres creacions visuals amb molta animació. Durant el cap de setmana no només varem treure punta al llapis interior, també experimentarem un espai de col·laboració que permetia reconèixer i valorar la feina de tothom, copiar i desenvolupar a partir d’allò que més ens agradava dels demès.

Els humans som molt bons llegint les imatges, la nostra època n’és plena, però no exercitam l’escriptura visual. Aprenem a escriure practicant lletres i les seves combinacions i sembla que podem fer el mateix amb el dibuixar; practicant les lletres visuals desenvolupam l’habilitat de comunicar-nos visualment.

A partir d’aquestes 12 imatges, podem representar tot el que ens proposem; ja no tenim excusa. Com va dir algú: si tots els infants de 4 anys saben dibuixar i tots hem estat infants de 4 anys, tothom sap dibuixar!
Però la força de la facilitació visual va més enllà de dibuixar gargots; ens permet fer servir (o inventar) plantilles visuals, esquemes que són d’utilitat per facilitar dinàmiques concretes. Podem pensar en plantilles que ens ajudin a planificar, a afrontar reptes, a treballar els conflictes, a explorar situacions complexes…

A Bauma, després d’aquesta formació ens hem animat encara més a fer servir les eines visuals quan treballem amb clients. Les considerem un ingredient molt important: a més d’aportar claredat i contribuir a recordar millor les reunions, aporta bellesa i ajuda a connectar amb altres registres comunicatius.